Wie zijn wij

Bij circus denkt iedereen al snel aan spektakel. Acrobaten die salto’s maken, hoog in de lucht op de trapeze. Zonder valnet natuurlijk. Of de messenwerper die zijn vrouwelijke slachtoffer, vastgebonden op een draaiende cirkel, bestookt met vlijmscherpe dolken. Onder angstig gegil. Olifanten en tijgers, met gevaar voor eigen leven in bedwang gehouden door een stoer behaarde dompteur. Tromgeroffel en trompetmuziek. Circus is opwinding en kent een lange traditie.  Wij houden van de opwinding van het circus, maar kunnen geen leeuwen temmen….

Femmie, Wendela, Frans en prinses Maxima

Wij zijn Femmie Linthout, Wendela Karssenberg en Frans Kerver. De mensen achter het seniorencircus. Hier bij de overhandiging van het Apppeltje van Oranje door prinses Maxima op paleis Noordeinde (waar we natuurlijk super trots op zijn).

Circustheater
Circus ontwikkelt zich in steeds meer vormen. Wilde dieren worden uit de piste geweerd, om begrijpelijke redenen. Circus vermengt zich met theater en dans tot een meer complete podiumkunst. Circustheater, waar het verhaal of de dramatiek leidend is.

Sociaal circus
En dan is er ‘Sociaal circus’. Hierin staat niet de prestatie voorop, maar het plezier. Circusactiviteiten zijn het middel om elkaar te ontmoeten. Samen aan de slag. Elkaars grenzen verkennen. Wat kan jij, wat kunnen we samen? In het spel en het oefenen leer je elkaar kennen. Spontaan en ongedwongen. Circus is hiervoor een geschikt middel door de veelheid aan mogelijkheden. Iedereen kan er aan meedoen, voor iedereen is er een rol. Je ontdekt vanzelf waar je goed in bent of waar je lol in hebt. Belangrijk is het vertrouwen dat ontstaat als je bezig bent. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen in elkaar.

Chineze bordjes draaienEn als er dan opgetreden wordt, is er natuurlijk ook tromgeroffel en trompetmuziek, of op zijn minst de nodige opwinding.  Zo ging het bij elke presentatie van het Seniorencircus.

Circus in de wijk
Het seniorencircus is in 2009 ontstaan als één van de circusprojecten in de Oosterparkwijk in Groningen. Kinderen van BSO KidsFirst kwamen samen met bewoners van verzorgingstehuis Oosterparkheem. Het project werd in september 2010 afgesloten met een optreden in de circustent in het Oosterpark. Binnen het project werden ook andere groepen wijkbewoners met elkaar verbonden. In samenwerking met het Ouder en Kind Centrum zijn er cursussen ouder/kind acrobatiek gegeven. In samenwerking met de vensterschool konden kinderen deelnemen aan een lange reeks van circustraininingen. Tot slot volgde altijd een presentatie voor vrienden, familie en wijkbewoners. Met het project wilde circus Santelli haar verhuizing samen met de wijk en wijkbewoners vieren.

Femmie, Wendela en Frans

Femmie LinthoutFemmie Linthout werkt als activiteitenbegeleider bij de Oosterparkheem. Zij kent de senioren en weet haar bewoners te enthousiasmeren voor het circus. Bloemschikken is leuk, maar het kan ook wat opwindender. Femmie wil de wijk in het tehuis halen en viceversa. De Oosterparkheem zoekt verbindingen met andere instellingen in de wijk. Veel bezoek van jong en oud, voorkomt dat het verzorgingstehuis een eiland wordt in de wijk. Femmie is als spreekstalmeester geboren voor de piste.

Wendela KarssenbergWendela Karssenberg is circustrainer bij Santelli. Ze is opgeleid als docent en heeft jaren voor de klas gestaan in het basisonderwijs. In 2010 heeft ze definitief de stap gemaakt naar het freelance groepswerk. Zij is de drijvende kracht achter het sociale circus. Circus is een middel waarmee je bijzondere groepen kunt mobiliseren. Mensen en kinderen die niet uit zichzelf naar Santelli komen. Circus is flexibel. Iedereen kan even in de spotlight staan, applaus krijgen en succes ervaren.

Frans KerverFrans Kerver is initiatiefnemer en ondersteuner van het project. Al kan hij zelf nog geen twee ballen in de lucht houden, zijn enthousiasme voor het circus is er niet minder om. Hij ziet het plezier, de interactie en de persoonlijke winst voor de deelnemers. Circus brengt mensen in beweging. Dat verhaal vertelt hij graag verder. Frans geeft woorden aan het project en is onderhand ook bedreven in het vinden van financiering. Voor goede ideeën is altijd geld.

Bel of mail als u meer wilt weten. Wij delen onze ervaringen graag en kunnen helpen als u naar manieren zoekt om het circus in de eigen instelling te krijgen.